2016. június 1., szerda

BABOS GYULA MAKROKOZMOSZ- SZOMBATHELY

Babos Gyula Makrokozmosz koncert (jún. 4.)

2016.06.01. Gróf István

Helyszín: Zsinagóga Udvar

Babos Gyula egyike annak a legendás jazz-zenész generációnak, akik a '70-es évek elején ezt a műfajt megszerettették a fiatalokkal. Addig Magyarországon Kovács Andorék, Beamter Bubiék csak a szakmabelieknek, a „vájtfülűeknek" zenéltek, főleg presszókban, néha a rádióban is, és hál' Istennek, készíthettek lemezfelvételeket is.
A jazz-rock, a fúziós jazz térhódítása kellett persze ehhez, meg az, hogy a fiatalok ízlése is felfejlődjön a yeah-yeah nótáktól a progresszív zene szintjére. Babos Gyula jazz-gitáros többek között Szakcsi Lakatos Béla zongorista, Kőszegi Imre dobos, Ráduly Mihály fuvolista társaságában belevetette magát az új műfaj népszerűsítésébe, és a legendás Syrius „testvérbandája", a Rákfogó, majd a Saturnus együtteseivel komoly sikereket ért el, és nemcsak a jazzerek körében!
Az idők változása során Babos a mainstream jazz, a roma folklór, a rock (Zorán, Presser G., felesége, Katona Klári) irányában is tett lépéseket, persze szigorúan a jazz felől közelítve. Zenekarai, a Babos Trió, a Babos Quartet, a Take 4, a Bal an Ce, vagy a legsikeresebbnek és legtermékenyebbnek tekinthető Babos Project Special mind-mind a neves zenész alkotómunkájának fontos állomásai.
Másfél éve alakította meg a Makrokozmoszt, melynek egy hónapja tartott budapesti lemezbemutató koncertje után most szombaton a vasiak is megtapasztalhatják az örök alkotólázban égő zenész- zeneszerző alkotásait. Hosszú idő után a Liszt- díjas zenész fúvósokat is bevont maga mellé, nem is akárkiket: Winand Gábor szaxofonos-fuvolista-énekes (őt ismerjük a Lamantin- táborokból), és korunk egyik legtehetségesebb, a korszerű technikát (majd meglátják!) computer formájában is munkájába bevonó trombitása, Fekete- Kovács Kornél a társai ebben. A ritmusszekcióban két fiatal zenésszel, Orbán György bőgőssel és Czirják Tamás dobossal egészül ki a csapat.
A magyar kultúra jellegzetességeire fogékonyan fordultak mostani zenéjükhöz, talán Bartók Mikrokozmoszának analógiája sem véletlen (?). Mindenesetre izgalmas zene vár minket szombat este a Zsinagóga udvarban!
megjelent a wwww.vaskarika.hu portálon 2016.06.01-én

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése