2016. június 3., péntek

AZ "ÉVEZREDNYITÓ BESZÉLGETÉSEK" ZÁRÓESTJE A NÁDASDY-VÁR DÍSZTERMÉBEN

Véget ért a 17 éves sorozat
Az „Évezrednyitó beszélgetések” záróestje a Nádasdy-vár dísztermében

2016.06.03. Budai G. - Fotók: Büki László 'Harlequin'

17 év, 13 évfolyam, 75 beszélgetés - ez volt a címe annak a záróprogramnak, melyre kerekasztal-beszélgetés formájában került sor a sárvári Nádasdy-vár dísztermében.
Gróf István, a sorozat megálmodója, kivitelezője, házigazdája hét olyan személyt hívott meg a záróalkalomra, akik szorosabb kapcsolatba kerültek a rendezvénnyel.
Kondora István, Sárvár polgármestere, Kondor János, a Művelődési Központ igazgatója, Czupy György, az előadássorozatot és könyvek kiadását felügyelő Sárvári Millennium Alapítvány kurátora, Erős D. Zoltán, a Vas Népe, Rácz Péter, a Sárvári TV és a Sárvári Hírlap egykori munkatársai, V. Molnár Zoltán, a Sárvári Hírlap korábbi főszerkesztője és Dr. Desits Imre, a periodika külsős tudósítója voltak Gróf István beszélgetőpartnerei.
Az ünnepélyes visszaemlékezésen először az egykori alpolgármester beszélt arról, hogy 2000-ben, a Magyar Millennium ünnepségsorozatának fő szervezőjeként szoboravatáson, a városi monográfia kiadásán és a Millenniumi Zászló Nemeskürty István kormánybiztostól való átvételén kívül megszervezett egy havi rendszerességgel megvalósuló Évezrednyitó beszélgetések című sorozatot, mely a magyar történelem kb. 1500 évét ölelte fel a hunok, a szkíták, majd a az ősmagyarok honfoglalástól az Antal József vezette rendszerváltozásig.
A sorozat oly népszerű volt, hogy az elhangzottak anyagából könyv is készült. 2001-ben 8, 2002-ben 6, 2003-ban ismét 8 beszélgetés zajlott le az ősi kastély freskótermében, de ezúttal nem történeti sorrendben folytatódtak a programok. Főleg nemzeti elkötelezettségű, keresztény hitű, konzervatív gondolkodású tudósok, művészek, sportolók, közéleti személyiségek vallottak a nemzeti sorsról az esténkénti beszélgetéseken, amelyeken már a házigazda-moderátor és a közönség is kérdezhetett.
Gróf István 2003-tól, mint önkormányzati képviselő vezette az esteket: a jobboldaliság mellett a másik igazodási szempontot a meghívottak sokszínűsége jelentette: a Szent Korona-kutató művészettörténésztől a szívsebészig, a badacsonyi borásztól a punk énekesig, a Tudományos Akadémia elnökétől az erőemelő világbajnokig sok mindenki került a vasi közönség elé.
Gróf István harmadik kritériuma az volt, hogy a bulvár, a populizmus oltárán nem áldoz fel semmit. Az említett három év (2001-2002-2003) anyaga nem, de a 2004, valamint a 2005 és 2006-os beszélgetések már újra megjelenhettek könyvalakban, ugyanúgy, mint a kihagyásra kényszerült 2007 év után a 2008-9-és 10-es évek beszélgetései. Ezek kiadását már a sorozat kivitelezését és a könyvkiadás stabilitását elősegítő Sárvári Milleneum Alapítvány segítette. Két újabb év kihagyás után 2013-ban folytatódtak a beszélgetések, igaz, már ritkábban, hogy eljussanak a máig: a 75-ik alkalomig.
A beszélgetés közben a szervező néhány számadatot ismertetett, persze nem egyszerre zúdította a hallgatóság nyakában, hanem részletekben. A 74 előadóból 17-en eltávoztak, köztük két vasi, Für Lajos és Nagy Gáspár. Egy volt miniszterelnök (Boross Péter), és egy miniszterelnök- helyettes (Kasza József, Szerbia), hét ex-miniszter, három egykori államtitkár volt Sárvár vendége. 19-en voltak a Kossuth-díjasak közül itt, hatan a Széchenyi- díjasok, kilencen a Príma, tizenhárman pedig a Príma Primissima- díjasok közül. Érdekesség, hogy volt Oscar-, és Grammy - díjas vendége is a beszélgetésnek (Sebestyén Márta), de itt volt a Szovjetunió hőse (Farkas Bertalan) és az Évszázad sportolója (Egerszegi Krisztina) is.
A kerekasztal-beszélgetéseken többek között a meghívottak kiválasztásáról, az ezekről szóló publikációk fontosságáról, az esetleges fiatalításról, a városban, de a megyében is egyedülálló programsorról, a hullámzó létszámú közönségről, az esemény helytörténeti, kultúrtörténeti jelentőségéről volt szó, majd a befejezés visszavonhatatlan tényének bejelentése is elhangzott.
Gróf István elmondta, hogy három szubjektív részrehajlása is volt a szervezések során: egyrészt, mint nagy zenerajongó, nagy számban szerepeltek a zeneművészet területéről előadók, másrészt viszonylag sokan - persze más- más szemüvegen keresztül - kaptak szerepet az első, az Antall- kormány egykori tagjai, akikkel a szervező politikai pályafutása során ismerkedett össze. Harmadikként „felvilágosító munkának" tekintette azt, hogy az akkori, még korántsem jól ismert helyzetet tisztázandó, évenként egy- egy határon túli magyar közszereplőt is meghívjon Sárvárra.
Az „Évezrednyitó-Záró beszélgetések Gróf István köszönetnyilvánításaival ért véget.

Megjelent a www.vaskarika.hu portálon 2016. 06.03-án

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése