2014. április 4., péntek

CHIKÁN ATTILA ELŐADÁSA A NÁDASDY VÁRBAN

A JELEN TÁRSADALMI GONDJAI A MÚLTBAN GYÖKEREZNEK
CHIKÁN ATTILA AZ ÉVEZREDNYITÓ BESZÉLGETÉSEKBEN

Újabb évadát kezdte meg az Évezrednyitó beszélgetések március 11-én a Nádasdy-vár dísztermében. Ezúttal a vendég Chikán Attila közgazdász, az első Orbán- kormány gazdasági minisztere volt.
A jó kedélyű és közérthetően fogalmazó előadótól elöljáróban azt tudakoltuk, hogy a miniszter, vagy a professzor lenne-e a jó megszólítás. Maradjon a professzor, az tartósabb- válaszolta Chikán Attila. Az est házigazdájától, Gróf Istvántól megtudtuk azt is, hogy a most 12. évadához érkezett sorozat első vendége a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja és volt a Corvinus Egyetem rektora is. Fó kutatási területe a vállalat-gazdaságtan, a versenyképesség és a logisztika. Chikán Attila úgy véli, hogy túltekintve a napi gazdasági folyamatokon a magyar társadalom jelenlegi negatív folyamatai a múltban gyökereznek. A korrupció a török hódoltság idején vert gyökeret. Ez nem menti fel a mai korruptakat, de látni kell, hogy ez mikor kezdődött. Az egészségügy problémái a Kádár- korszak elejétől datálódnak, amikor meghirdették az ingyenes egészségügyi ellátást, de annak a feltételei nem voltak adottak. Ennek isszuk ma is a levét- figyelmeztetett a közgazdasági professzor. Ezeken az okokon kívül az egész világ keresi a válaszokat a gazdasági válságokra, lehetőleg olyan módon, hogy az emberek szociális lehetőségei ne sérüljenek. A gazdasági folyamatokkal kapcsolatban a professzor nem szereti a nagy szavakat, hiszen a történések egy része előre látható, vagy utólag mindenképpen az okaival megmagyarázható.
-Itt ez a 2008-as gazdasági válság, amire minden hozzáértő hivatkozik. Előzőleg is sokan mondták, hogy a pénzügyi rendszerek háttere nem garantálja a válságok elkerülését, a nagyobb balhét. Most megint gondolkodhat az egész világ, hogy azok az intézmények, amelyek a készpénzfizetésre alapoztak, mit csináljanak akkor, mikor milliós pénzügyi ügyleteket intéznek egyetlen gombnyomással- sorolta a kihívásokat Chikán Attila.
A közgazdász professzor előadás nem volt elbizonytalanító, de megnyugtató sem. Szándéka szerint pusztán az elemző szemszögéből mutatta be azokat a folyamatokat, amelyek meghatározzák napjainkat. Chikán Attila nem rejtette véka alá, hogy milyen következményekkel jár szembenéznünk ahhoz, hogy bizakodhassunk közös jövőnket illetően.
xy
Fotó: Pajor András
Megjelent a Sárvári Hírlap XXVI. évfolyamának 7. számában, 2014. április 4-én

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése