2010. június 4., péntek

KÖNYVBE ZÁRT ÉVEZREDNYITÓ BESZÉLGETÉSEK

Több mint 10 éve, 2000 januárjában indult útjára az a máig is tartó sorozat, mely kezdetben az "ezredvégi", majd az "évezrednyitó" jelzőt viselte a címében a műfajra utaló "beszélgetések" előtt. A Gróf István nevével fémjelzett széria máig 66 előadást élt meg, s május végén már a negyedik kötet megjelenését ünnepelhette az ötlet- és házigazda.

Az egy évtizedes múltra visszatekintő sorozatból már több kötet is napvilágot látott. A legfrissebb, szám szerint a negyedik, az Évezrednyitó beszélgetések 2008-2009-2010 címet viselő, az elmúlt évek tizenkét előadását tartalmazó kötetet pedig május 27-én mutatták be a közönségnek egy beszélgetés keretében. A kiadvány a Sárvári Milleneum Alapítvány kiadásában jelent meg, s 12 olyan előadását tartalmazza, akik a szerkesztő Gróf István szerint a múlt eseményeit és a jelen kritikáit megfogalmazva olyan utat tudnak mutatni, melyen érdemes elindulni, majd végigmenni. Gróf István a bemutató alkalmával úgy vélekedett, hogy azok a politikusok, , tudósok, művészek és sportolók, akik "megszólalnak" ebben a könyvben, mindannyian fontos, hasznos és előremutató mondandóval állnak elő.
Ambrus Lajos író ezen az esten a beszélgetőtárs szerepét vállalta magára, de nem ijedt meg a könyvajánló feladatkörének ellátásától sem. A József Attila- díjas irodalmár szerint a kötet valójában mindenkinek ajánlható, erénye, hogy politika alig van benne, ugyanakkor tartalma nem romlandó, könnyen emészthető, olvasmányos jellegű, nem tartalmaz tudományos szakkifejezéseket, vagy olyan összefüggéseket, melyeket nem értene az ember. Ugyanakkor egy átlagos újságcikknél mélyebb és alaposabb, valamint személyesebb információkat tartalmaz. Mindez azt eredményezi, hogy a város előbb a sorozat, majd a belőlük készült kötetek által, a szellemiek terén sokat gyarapodott az elmúlt egy évtized során.
Ami pedig a folytatást illeti: idén ősszel lesz még egy előadás ( a meghívott személyét egyelőre borítsa jótékony homály), a hosszabb távú folytatás azonban a körülményektől függ. ha azok biztosítva lesznek, akkor Gróf István örömmel ül le beszélgetni a magyar szellemi élet elitjébe tartozó emberekkel.
rp
megjelent a Sárvári Hírlap XXII. évfolyam 11. számában, 2010. június 4-én

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése