2004. november 19., péntek

BESZÉLGETÉS EGERSZEGI KRISZTINÁVAL

ÉVEZREDNYITÓ BESZÉLGETÉSEK- EGERSZEGI KRISZTINÁVAL

Az Évezrednyitó beszélgetések idei utolsó, nyolcadik alkalmával egy elbűvölő sportoló hölgyet köszönthettünk városunkban. Egerszegi Krisztina, mint sportoló, mint nő és családanya minden nő példaképe lehetne, és talán az is. Az úszónő érkezésekor nagy érdeklődéssel vártuk nyilatkozatát, hogy jobban megismerjük azt az embert, aki már tizenévesen kis országunknak nagy dicsőséget szerzett aranyérmeivel.
Egerszegi Krisztina már háromévesen ismerkedett a vízzel, 1981-ben a Budapesti Spartacusban kezdett el úszni. Nővére bizonyult jobbnak úszás terén, de maradt ő is az úszás mellett, hogy tovább foghassa az uszoda felé édesanyja kezét. Korán kiderült azonban, hogy "Egér" nagyon jól veszi az akadályokat a vízben. Tizennégy évesen megszerezte első aranyérmét a szöuli olimpián 200 m-es hátúszásban. Ettől a pillanattól kezdve mindenütt elvárták tőle, hogy nyerjen. Így is lett, szinte kihagyások nélkül aranyérmet szerzett mindenhol. Sok helyre eljutott a sportnak köszönhetően és nem utolsó sorban a sport önállóságra és kitartásra nevelte. Egerszegi a sok győzelme ellenére szelíd és csendes maradt. Istenhívő ember lévén minden rajt előtt mondott egy fohászt, versenyek után edzőjével, Kiss Lászlóval templomba ment köszönetet mondani. Az 1994-es római Világbajnokságon a kínai lányok vitték el az aranyérmet, ezért- korábbi elhatározásával ellentétben- folytatta az úszást, mert vereséggel nem akart távozni. Magának akarta bebizonyítani, hogy képes felállni a kudarcból, így 1996-ban Atlantában győzött, és 22 évesen fejezte be a versenyzést.
Ezek után "bele kellett szoknia" egy teljesen már életbe, az átlagember életébe. Az úszónő a magánéletében ugyanolyan sikereket mondhat magáénak, mint a sportban, hisz három gyermek édesanyja, sikeres üzletasszony, a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjének tulajdonosa, az évszázad legjobb sportolónője.
Egerszegi Krisztina nem a szavak embere. Szelíd, zárkózott és nyugodt. Ő az úszásban fejezte ki magár tökéletesen. A beszélgetést egy hallgató zárta le találóan: "Ilyen rokonszenves sportnyilatkozatot életemben nem hallottam". Nekem is nagyon tetszett.

Falman Erika
Fotók: Novák Zsuzsa
megjelent a Sárvári Hírlap XVI. évfolyamának 22. számában, 2004. november 19-én

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése